FÖRELÄSARE
TEST
DEN SVENSKA SKOGEN EFTER 70 ÅR MED KALHYGGESSKOGSBRUK
– Sebastian Kirppu, Skogsbiolog och prisbelönad för sitt engagemang för skogen
Skogsbiologen Sebastian Kirppu kommer till Getterön och med bild och ord kommer han berätta om den svenska skogens ekologiska situation efter 70 år med kalhyggesskogsbruk.
Sebastian har jobbat med att inventera skogar i Sverige under de senaste 28 åren, framför allt i Svealand och Norrland men även i Götalandsregionen. Han har även varit sommarpratare i P1 (2014), han sågs i SVT:s satsning ”Slaget om Skogen” (2022) och han har medverkat i Naturmorgon i P1 vid flera tillfällen genom åren. Sebastians engagemang för den svenska skogens biologiska mångfald har givit honom utmärkelser som Årets miljöhjälte av WWF (2011), Sture Centerwalls pris av Kungliga Vetenskapsakademien (2018) och Naturvårdspriset av Artdatabanken på SLU (2023).

TES
NYHETER I FÅGELPROJEKT
– Eleonor Karlsson, Projektsamordnare på BirdLife Sverige
Följ med på en fascinerande resa in i fåglarnas värld där vetenskap möter innovation! Eleonor Karlsson delar med sig av de allra senaste spännande resultaten från BirdLife Sveriges pågående projekt – från den unika sydliga kärrsnäppan till den majestätiska ängshöken. Upptäck hur ny teknik förändrar vårt sätt att studera och skydda våra fåglar, och få en inblick i de utmaningar och framgångar som driver fågelforskningen framåt.

TEST
SKÄRFLÄCKOR PÅ LANDGRENS HOLME
– Mikael Kristersson, Dokumentfilmare från Falsterbo fågelstation
Dokumentärfilmaren Mikael Kristersson från Falsterbo fågelstation har under drygt 15 år arbetat med att skapa en skyddad zon för häckande strandängsfåglar på den lilla Landgrens holme inom Flommens naturreservat på Falsterbonäset. Arbetet – som skett med stöd av Länsstyrelsen i Skåne – har bl.a. resulterat i Sveriges största koloni häckande skärfläckor på idag ca 240 par. I detta bildföredrag berättar Mikael bl.a. om med och motgångar i utmaningarna att stänga ute fyrfota predatorer från den lilla ön vid Skanör.

TEST
FÅGELVISKAREN: I SAMKLANG MED NATUREN
– Andris Fågelviskaren
Andris, också känd som Fågelviskaren, har en livslång passion för naturen och de vilda djuren. Genom att leva mycket ute i skog och mark har han fått gedigen kunskap om det vildas samspel, och dessutom lärt sig imitera lätena från många fåglar och djur. Andris gästar Folk och fåglar och delar med sig av sin historia, relation till det vilda, och vad vi kan lära oss av att se världen med djurens ögon. Det bjuds också på fågelsång med några av de drygt 150 fågelarter Andris kan imitera.
